Jeogen.com | Bir rock serüveni.. (Arsiv Ana sayfa) => Felsefik ve Piskolojik Yazılar

Konu: Çocukta Dikkat Çekme Mekanizması

Sayfa: [ 1 ]

infortune 05.04.2011 11:09:50

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1655

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1656
Çocukta Dikkat Çekme Mekanizması

Jeogen Içerigini Görebilmek Için Kayit Ol! veya Jeogen Içerigini Görebilmek Için Giris Yap!

Çoğu çocuğun ustalıkla kullandığı bir yöntemdir. Bir grubun parçası olamadığına inanan çocuk ilgi ve dikkat çekme amacıyla bu mekanizmayi kullanır.Olumsuz olan ve dikkat çeken bir cok davranıs bulunmaktadır.

Mesela grup içinde bağırarak konusma arkadaslarına sözel ve fiziksel tehditte bulunma istediği olmayınca bağırarak ağlama ebeveynin veya yuva eğiticilerinin sinirlenmesini sağlayacak sekilde davranma gibi.Burada önemli olan yetiskinin de sistem içine cekilmesidir..Çocuğun hedefi budur.Yetiskini de oyunu içine cekerek dikkat cekmek ve yetiskinin kendisine hizmet etmesini sağlamak.

Unutulmamalıdır ki çocuk görmemezlikten gelinmek yerine cezalandırılmayı tercih edecektir.Ancak bazen çocuklar olumsuz davranmak yerine yetiskinlerle isbirliğine giderek kendilerinden istenildigi gibi davranırlar.Bu durumda çocuğun yardım etmek ve katkıda bulunmak için mi yoksa ilgi ihtiyacini karsılamak icin mi işbirliği yaptığını kestirmek güçtür. Dikkat cekme yoluyla ilgiyi üzerinde toplamak ögrenilmis bir davranıs da olabilir.. Ebeveyn tutumları sonucu cocuk olumsuz davranarak ilgiyi üzerine cekebileceğini cabuk kavrar ve sürekli olumsuz davranarak (mesela isteklerini bağırarak veya ağlayarak belirtir, grup içinde saldırganca davranır, bağırarak konusur, bir seyler çalar veya kırar vb.)  Yetiskinin ilgisini çeker.Bu gibi durumlarda yetişkin;
Uyanık olmalı,
Cocuğun kendisini sinirlendirmek istediğini açıkca ona ifade etmeli ( beni sinirlendirerek sana ilgi göstermemi istedigini düsünüyorum tarzı),
Empati yaparak cocugun içinde bulunduğu duygu durumunu ( öfke nefret kirginlik gibi) anlamaya calışmalı,
Kendisinden örnekler vererek çocukla iletisime gecmeli..( "Bende senin yasındayken annemi böyle kızdırıyordum ancak sonra istedigimi elde edince de hep suçluluk hissetim." Tarzı bu yaklasım cocuğun kendisiyle ilgili konusmasına olanak verir.)

Sayfa: [ 1 ]