|
||
Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406 Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406 Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1655 Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1656 BitTorrent Sistemi Nedir? Tam ad? BitTorrent olup kullan?c?lar taraf?ndan Torrent sistemi olarak bilinir. Torrent sistemi Bram Cohen taraf?ndan, büyük boyutlu dosyalar?n payla??m?n? daha kolay hale getirmek için geli?tirilmi?tir. Örnek verecek olursak bir kullan?c? 1 GB'l?k bir dosyay? 300 ki?iyle payla?acaksa düz mant?kla 300 GB'l?k upload yapmas? gerekir ki bu dosyay? bütün halde upload etmek çok zaman alacakt?r. Bunun yerine dosya küçük parçalara bölünür ve istemciler tüm dosyaya sahip olana kadar upload devam eder. Tüm dosyay? indiren kullan?c?larda daha sonra payla??ma ba?lar. ( seeding ) Daha sonra tüm dosyaya sahip olan di?er kullan?c?lar da s?rayla upload'a ba?lar ve böylece dosyay? ilk payla??ma açan ki?i üzerindeki yük azal?r çünkü dosyaya sahip olan kullan?c? say?s? fazlad?r. ( Bir kullan?c? bir parçay? herhangi yo?un olmayan bir kullan?c?dan çekebilir yo?un kullan?c?lar yerine ) TORRENT DOSYALARI Torrent sistemi P2P ( Limewire,eD2K... ) sistemlerinden tamamen farkl?d?r. Torrent sisteminden dosyalar? direkt olarak kullan?c? bilgisayarlar? üzerinden aramazs?n?z. Bunun yerine bu dosyalar? arac? siteler sayesinde bulursunuz ( isohunt,mininova... ) Torrent dosyalar? hem indirece?iniz dosyalar hakk?nda hem de download'a ba?lamak için ba?lanaca??n?z tracker sunucular hakk?nda bilgiler içerir. ( Tracker nedir az sonra görece?iz ) Torrent dosyas?n? indirdi?iniz ve çal??t?rd???n?z zaman torrent client program?n?z devreye girecektir. ( Azureus,Bit Torrent, uTorrent... ) Program tracker sunucusundan seed ve peer bilgilerini alacak ve sizin için gerekli ba?lant?lar? yapacakt?r. Download i?lemine ba?lar ba?lamaz elinize geçen ilk parçalar di?er kullan?c?lar için payla??ma aç?lacakt?r. Böylece torrent sisteminin P2P sisteminden fark?n? görmü? olduk. Tek yapman?z gereken torrent dosyas?n? indirmek ve çal??t?rmak..Bundan sonra tüm i?i o sizin için yapacakt?r. TRACKERS,SEEDS,PEERS,LEECHERS TRACKER : Türkçeye izleyici olarak çevirebiliriz. ?zleyiciler dosyay? payla?an veya indiren kullan?c?lar?n bilgilerinin tutuldu?u sitelerdir. Bu siteler kimlerin dosyay? payla?t???n? ve/veya dosyay? indiren kullan?c?lar?n ise dosyan?n hangi parçalar?na sahip oldu?unu kaydederler. Genel olarak torrent dosyas? listeleyen sitelerin kendi tracker sunucular? vard?r. SEED : Türkçesi ortak veya beslemedir. Bu kullan?c?lar dosyan?n tamam?na sahip olan ve payla??ma açanlard?r. PEER : Türkçeye e? olarak çevirilebilir. Peer'lar dosyay? indirmekte olan ve ayn? zamanda indirdikleri k?s?mlar? payla??ma açan kullan?c?lard?r. LEECHER : Türkçeye sömüren olarak çevirilebilir Bu ki?iler dosyay? indirip kaçma niyetindedir Upload s?n?r?n? oldukça dü?ük tutarlar. Bu ki?iler torrent dosyalar?n?n performans?na zarar vermektedir.TORRENT L?STELEYEN S?TELER Torrent dosyalar?n? veritabanlar?nda bulunduran ve bize sunan sitelerdir. En çok kullan?lan baz? siteler : - Jeogen Içerigini Görebilmek Için Kayit Ol! veya Jeogen Içerigini Görebilmek Için Giris Yap! - Jeogen Içerigini Görebilmek Için Kayit Ol! veya Jeogen Içerigini Görebilmek Için Giris Yap! - Jeogen Içerigini Görebilmek Için Kayit Ol! veya Jeogen Içerigini Görebilmek Için Giris Yap! - Jeogen Içerigini Görebilmek Için Kayit Ol! veya Jeogen Içerigini Görebilmek Için Giris Yap! -... Türk sitelerinin veritabanlar? henüz yeterli düzeye ula?mad? için yazma ihtiyac? duymuyorum.UPLOAD ve TORRENT DOSYALARININ ÖMRÜ Bu bölümde upload yapman?n öneminden bahsetmek istiyorum zira upload torrent sisteminin can damar?d?r. E?er 800 peer ve 3 seed'e sahip olan bir torrente ba?lan?rsak bu demek olur ki upload, download yapan kullan?c?lar aras?nda gerçekle?mektedir. Örne?in biz 700 MB'l?k bir dosya indirir ve bu dosyan?n %10'unu upload edersek bu torrent performans?na zarar verir. Çünkü herkes bu ?ekilde yaparsa seed say?s? dü?er ve zamanla hiç seed kalmaz. Bu da ?u anlama gelir, payla??mc?lardan hiçbiri dosyan?n tamam?na sahip de?ildir. Ve zamanla torrent dosyas? yok olur. Normal olarak download yapan bir kullan?c? indirdi?i miktar?n 1.5 kat? kadar upload yapmal?d?r. Ama Türkiye ?artlar?nda bu pek mümkün de?ildir. Yine de dosyay? indirdikten sonra bir süre payla??ma aç?k tutmak torrentin sa?l? aç?s?ndan iyi olacakt?r.Ayr?ca baz? tracker sunucular? kullan?c?lar?n davran??lar?n? izlemekte ve makul bir seviyede upload yapmayan kullan?c?lar? banlamaktad?rlar. H?zl? bir download için belli miktarda upload yapmak ?artt?r. K?sa bir zaman içinde bu konuda popüler olan Azureus adl? program? büyüteç alt?na alaca??z... Bu konuda sormak istediklerinizi bu ba?l?k alt?ndan sorabilirsiniz..Bilgilerim dahilinde sorular?n?za cevap vermeye çal???r?m.. raúl.7 taraf?ndan Jeogen Içerigini Görebilmek Için Kayit Ol! veya Jeogen Içerigini Görebilmek Için Giris Yap! sitesindeki makaleden yararlan?larak haz?rlanm??t?r. |
||
|
||
| soru; benim arkadaşta bi tane bişi vardı ratio diy bi program kandırıyorum upload yapıyomuş gibi bişi dedi anlamadı ben |
||
|
||
soru; benim arkadaşta bi tane bişi vardı ratio diy bi program kandırıyorum upload yapıyomuş gibi bişi dedi anlamadı ben Hatırladığım kadarıyla torrent ağlarında download yaptığının bir bölümünü(siteye göre değişebiliyor) upload yapman gerekiyor yoksa banlanıyorsun. Arkadaşının yaptığı ise upload yapmadan indirmek yani sümürgenlik(LEECHER) olarak adlandırılabilir ![]() torrent'in mantığı şöyle : ![]() olduğunu göz önüne alırsak torrent dünyasında arkadaşının yaptığı hoş karşılanmaz
|
||
|
||
o zaman vay hıyar vay
|
||
|
||
| benim dl etigim bir dosya %99.9 da takıldı 2.82gb dl etmişim 3.66 gb up etmisim simdi 3 gundur tamamlanmadı arada cok nadir dl ediyor ne yapmak lazım ? | ||