Jeogen.com | Bir rock serüveni.. (Arsiv Ana sayfa) => Tartışalım

Konu: Sigara Yasağının Ardındaki Gerçekler..

Sayfa: [ 1 ]

X 20.05.2008 12:39:10

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1655

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1656
Bundan 10 - 15 yıl önce sigara yasaklanacak deseydim hiç şüphesiz herkes kıçıyla gülüyor olurdu bu gerizekalı ne saçmalıyor diye ardında da gelecek tepkilerin - şiddetin - kaosun cabası olurdu. Kimse inanmazdı da bu yazdıklarıma. Şimdi ben size bundan 10 - 15 yıl sonra araba kullanırken müzik dinlenmiyecek desem aynı tepkiyi alıcağımdan eminim. Kimse inanmaz benim söyleceklerime, kafayı bulmuş , ne içtin sen öyle içtiğin şeyden bana da ver gibi söz öbekleri havada uçuşurdu. Kimin aklına gelirdi 10 - 15 yıl önce sokakta sigara içmenin yasaklanacağı? Hiç kimsenin aklına gelmezdi. Çünkü o dönemlerde çok iyi hatırlıyorum halk - belediye otobüslerinde sigara içimi serbestti. 90 lardan ve 95 yılları arasından söz ediyorum. Kamu alanlarından söz etmeme gerek yok herhalde. O zamanlar herkes sigara içerdi hatta biraz daha geriye gidersek televizyonda yayınlanan sigara reklamlarını da görürüz. Alkol reklamlarını da.. Her filmde, her bir sanat eserinde görmedik mi bunları , her bir ünlünün fotoğrafını gazete manşetlerinde elinde sigarasıyla görmedik mi? Bunların hepsini gördük! Ne oldu da şimdi sokakta sigara içmek yasaklandı? Uygulamaya geçecek kanunda acaba gerçekten halk sağlığı mı düşünülüyor? Bu kararı alırken acaba hangi istatistiklere bakıldı? Neye göre kime göre bu karar alındı? Sigara yasağı uygulamaya geçildikten ne gibi olumsuzluklar bekliyor toplumu? , Acaba tam açık cezaevine mi dönüşüyor ülkemiz sorular sorular...

Sigaranın yasaklanmasına karşı değilim bir sigara içer olarak. Ancak karşı olduğum olgular yok değil. Birinci ve en çok karşı olduğum olgu şudur; bilinçsizce - sırf başka ülkelerde bu tür uygulama var diye kendi ülkeni özendirmen yersizdir ve bu kanun başarısızlığına neden olur. Çok basit. Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu acaba kaç kişi biliyor? Hiç şüphesiz hepimiz biliyoruz. Ama benim sorduğum olgu gerçekten kaç kişi biliyor bunu? Kulaktan duyma ile gelmeyin karşıma. Televizyonda veya herhangi bir x kişi söyledi diye hemen inanmayın. Bunu size defalarca söyledim. Biraz düşünün acaba kaçımız sigaranın yan etkilerini biliyoruz? Akciğere zararı var , iktidarsızlığa sebep oluyor , kan basıncını düzensizleştiriyor bla bla bla... Kimisi de işte uyuşturudan farkı yok der. Tamam hepsine kabulum. Ama eğri oturup düşünün biraz... Bu güne kadar yasal olan bir ürün ki hala yasaldır sigara nasıl oluyor da yasaklanıyor? Bu sizce tuhaf gelmiyor mu? Madem ki sağlığa bu kadar çok zararlı satışı yasaklansın? Acaba neden satışı ve sigara üreticilerinin firmaları kapanmıyor? Bu illetten kurtulmak isteniliyorsa neden kökünden kazınmıyor? yine sorular - çıkmazlar - çelişkiler...

Dediğim gibi sigaranın yasaklanmasına karşı değilim. Ancak bu şekilde kanun ile zorbalık ile bunun yaptırımını doğru bulmamaktayım. Bakın kaç kişi ''duman avcılarını'' izledi televizyonda? Daha doğrusu ''Duman Avcıları'' nedir bilen var mı? Aman ha sakın olaki '' Hayalet Avcıları '' ile karıştırmayın. 10 kişiden 1-2 kişi çıksa çıksa izlemiştir ve denk düştüğü için izlemiştir. Hatta tesadüf eseri izlemiştir.. Birbirimizi kandırmayalım hadi 100 kişiden 10 kişi çıksın Duman avcılarının propagandalarını izlesin bilinçli olarak. 10 kişi de çıkmaz ya. Neden? Çünkü televizyonda yayın saati sabaha karşı 3-4 arasındadır. Kanal D'de bir zamanlar yayınlanıyordu duman avcılarının kampanyası. Acaba merak ediyorum Türkiye'de kaç kişi sabah 3-4-5 sularında televizyon izliyor? Eminim hepiniz izliyorsunuzdur.

Duman avcılarından neden giriş yaptım çünkü adamlar sizi bir şekilde uyarmaya çalışıyor. İçmeyin gelin bırakın bu illeti. Türkiye'deki nufüsun yüzde kaçı sigara içmiyor sizce? %10 luk veya %15 lik hadi bilemediniz % 30 luk kesim sigara içmesin. Asla ama asla %50 kesim sigara içmiyor değildir. Merak ediyorum Duman Avcılarının reklamlarını - propagandaları - tanıtımlarını neden Ana Haber Bülteninden önce ve sonra yayınlanmıyor veya en çok reyting alan programdan önce ve sonra yayınlanmıyor. Halkı daha iyi bir şekilde bilinçlendirmiyorlar.. Nedeni basit oldukça basit, devletin sizin sağlığınızı falan düşündüğü yok veya iktidarın ( hangi iktidar olursa olsun) sadece kurduğu - çıkartığı yasadan kazanacağı paraya bakarlar. Eğer gerçekten sağlığı düşünüyor olsalardı SSK ve Devlet Hastaneleri bertaraf halde olmazdı. Şu anki tablo ben halkımın sağlığını düşünüyorum oluşumun gösterilmeye çalışılıyor olması. Ancak şunu gözden kaçırıyoruz. Sen halkını besleyemiyorsun. Bunda itiraz edicek birisi var mı bilmiyorum. Şu an sınırlar içinde pirinç - buğday - mercimek ve bilumum tahıl ürünü yetişmiyor. Neymiş efendim küresel ısınma - yağmur yağmıyor bla bla bla.. Hep aynı bahanneler. Peki şunu sormak istiyorum. Bu kış doğu anadaluya hiç mi kar yağmadı ? Yağdı.. Hiç mi yağmur yağmadı ? Yağdı.. Hatta Bulgaristan barajlarını açtı diye Edirne'de ve Trakya bölgesinde sel oluşmadı mı? Oluştu. Bunları unutmayalım lütfen. Demek ki neymiş su var, küresel ısınma hikayesine inanmamız gerekiyor.

Fazla bu konuya dalmadan direk sağlıktan devam etmek istiyorum. Merak ediyorum Türkiye'de kaç birey sağlıklı besleniyor? Acaba kaç aile haftada en az 1-2 kez kırmızı et yiyor , haftada en az 1 kez balık yiyor , kaç kişi süt içiyor , kaç kişi süt ürünlerini kullanıyor , kaç kişi hormonsuz sebze yiyor , kaç kişi fastfood yemiyor? birbirimizi kandırmadan çok azdır bu sayı.. Dandik bir etin kilosu olmuş en az 16 ytl. İyi etin kilosu 30 ila 40 ytl arasında değişiyor. Biraz star ve show tv haberlerine döndü ama gerçekler bunlar. Kimse 30 - 40 ytlilik et almıyor veya balık ayda bir yeniliyor. Süt içilmiyor. Süt ürünlerinden sadece peynir yeniliyor o da kahvaltıda. Yoğur ise kızartma olduğu süre içersinde tüketiliyor. Pazarda sebze ve meyvelerin hepsi hormonlu. 3 kruşa aldığınla 5 kruşa aldığının arasında bir tat farklılığı yok. Neden bunları yazıyorum. Sen halkının sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlayamıyorsun sigara yasağı ile mi sağlığını koruyacaksın? sorusunu hemen yöneltmek istiyorum. Sigara yasaklansın ama açık hava da sigara içememekte neyin nesi?

Sağlıklı yaşamdan devam edelim. Kaç kişi düzenli olarak spor yapıyor? Laf olsun diye söylemiyorum ciddi bir anlamda spor yapıyor? Sabahları kaç kişi saat 6 da kalkıp koşuyor sonra evine gelip duşunu alıp , kahvaltısını yapıp işine - okuluna gidiyor? Biraz amerikan filmlerini amınsatan bir kare oldu ama 1000 kişiden 1 kişi bunu yapıyordur. Benim söz ettiğim böyle haftada 1 kere halı saha maçı değil veya 2 haftada 1 kere yapılan halı saha maçından söz etmiyorum. Spor dediğin düzenli olması gerekiyor orada yarım saat veya 1 saat koşturarak spor yapıyor olmazsın. Sistem isteyen bir iştir. Mesela haftaya bölmek gerekiyorsa düzenli olarak 2 günde bir 45 dakikanı spora ayıracaksın... Isınma hareketleri hariç. Şimdi bir sürü fitness salonu body buildin center'ları , plates vs. salonları açıldı. Benim söz ettiğim spor açık alanda - temiz havada yapılan işlevdir. Kaç kişi acaba kilo kaygısı olmadan spor salonuna gidiyor? Acaba kaç spor salonunun havalandırması var? Bakın bir kaç spor salonuna girdim İzmirdeyken sabah ve akşam gittim. Size söyliyeyim 1 dk zor durdum içeride nefes almak o kadar zor ki her yer leş gibi ter ve recep ivedik filmdeki espiri tabiriyle apış arası kokusu nedeniyle duramadım. Dört duvar arasında spor yapılmaz. Salon sporlarının olmasına rağmen bilinçli sporcu açık havayı her daim tercih eder. Hatırlayın Rocky filmini. Boks salon sporlarındandır. Ama kahramanımız rocky her sabah erken saatte kalkıp koşuyordu ve çoğu sahnesi de kapalı mekanda olmasına rağmen bir o kadar sahnede açık havada çekilmiştir. Spor yapmak için sağlıklı beslenmek şart.. Bu iki unsur ayrılmaz ikilidir. Sağlıklı beslenmiyoruz - spor da yapmıyoruz. İzmir - Bostanlı sahilinde spor yapan insanlar vardı ancak 30 dk orada bilinçsizce vakit geçirip cafeler veya simit sarayı veyahut pastaneler açılır açılmaz oraya gidip kahvaltı yapanların sayısı yağlı boyozları , çörekleri vs... mideye indirenler ve ardından da keyif sigarası yakanların sayısı hiç az değil...

Hadi yetişkinleri ve gençlerin büyük bir kısmını bırakalım. Okula dönelim. Eğitim sistemini eleştirmek istemiyor olsamda biraz değineceğim. Acaba kaç okul öğrencilerini spora yöneltmek için çaba harcıyor aynı zamanda aileler acaba bu konuda ne kadar etkili. Aileden gelen tepki top oynma veya şunu yapma derslerine çalış... Öğretmenlerimizin kaçı acaba öğrencilerini spora yöneltiyor? Sözde hepsi ama işin özünde hiçbiri. Herkes müfredatındaki dersi verip - sınav yaparak daha ilk okulda bir sürü sınava girmesini sağlamak değil midir? Anadolu lisesi sınavı , askeri lise sınavları , fen lisesi sınavları vs.. Daha küçüklükten çocuklarımıza stresi aşılıyoruz. Hiç alınmaca gücenmece yok. Her aile kendi çocuğunun bir profesör olucakmışcasına yetiştirmek ister ve hemen şu yaptırımı koyar çocuğun karşısına oynamana (spor yapmana) izin vermiyorum notlarını düzelt - dersini çalış - ödevlerini yap sonra sana 1 saatlik izin. 1 saat hiçbir çocuğu tatmin etmez. 1 saat içinde o çocuk stresini boşaltamaz oyun oynarak. Demek istediğim hem okul hemde spor aynı anda yürümüyor. Türkiyedeki tablo böyle. Sporcularımıza bakalım hepsi varoştan kopmuş ilkokul mezunu insanlar. Daha doğru düzgün iki cümleyi bir araya getiremeyen tipler. Sporcuları bırakalım milletvekillerine bakalım. Tablo o kadarda farklı değil. Haa şimdi ne demek istiyorum, bunu yasanın tam anlamıyla yürürlüğe girebilmesi için eğitim seviyesini yüksek tutacaksın. Okuma - yazma oranından söz etmiyorum. Eğitimden kastım okuma - yazma oranı değil. Düşünebilen insan modelinden söz ediyorum. Hepimiz düşünüyoruz hiç şüphesiz ancak kaç kişi kendi hareketlerini düşünüyor , yargılıyor ? Elalemi eleştirmek en kolay iştir. Spor yapmayan bir ülkeyiz. Yapanlar bile üç kağıtçılık peşinde. Doping skandallarına karışıyorlar vs...

Son bir kaç anımı da arz etmek istiyorum. Dekoratif amaçlı bir büyük alış - veriş mağzasına gittim. Sadece fikir edinmek için dolanmıştım. Reklam olmasın diye adını da vereyim ikea mağzasına gittim. Bir çok ikea mağzasının çıkışında yemekhanesi var. İkea aynı zamanda çoğunun bildiği gibi İsveçli bir firma. Mobilya üzerine satışlar yapmaktadırlar vs.. Her neyse bir kaç konu hakkında fikir edinmek için gitmiştim. Çıkışta da alış - veriş ve araştırmacılığın yorgunluğu sebebiyetiyle yemekhanesine uğradım. İsveç usülü köftesinden tatmak istedim. Bir içecek alana diğer içecekleri bedava.. Uygulamalar şahane. Sigara içilen bölüm ile sigara içilmeyen bölüm arasını bölmüşler ve sigara içilmeyen bölümü cam kenarı yapmışlar manzaralı ve çocukların oynaması için alan yaratmışlar. Ben hiç gücenmeden bir sigara içer olarak sigara içenler bölümüne diğer tabirle 2. sınıf vatandaşı olan yere gittim. Benim için fark etmez 1. sınıf vatandaş , 2. sınıf vatandaş ya da sonuncu sınıf vatandaş olsam ne olur olmasam ne olur keyfime bakarım. Takıntılı değilim o kadar. Dikkatimi çeken olgu şu , sigara içilmeyen bölümde yer olmasına rağmen sigara içilen bölüme gelen aileler vardı yani çoluk çocuklu. Bunu niye anlatıyorum size ne kadar bilinçli bir toplum olduğumuzu ve bu yasağın ne kadar saçma olduğunu göstermek için anlatıyorum. Kardeşim yemekhane orası sonuçta mağza müdürü niye tüm alanı sigara içmeye yasaklamamışta sadece bir bölümü yasaklamış? Bunu hiç düşündünüz mü? Sağlık açısından olsun veya başka bir açıdan olsun.. Çok basit adam diyor benim için önemli değil sigara içende içmeyende gelsin mağzamda sigara içsin ya da içmesin umrumda değil , umrumda tek bir şey var o da benim cebimi doldursun ondan sonra istediğini yapsın. Bunu yukarda belirttim. Ama ben şahsen bir baba vasfında olsam 1. si çocuğumu belli bir yaşa kadar fastfood olgusuyla tanıştırmam. 2. si belli bir yaşa kadar da alış - veriş merkezlerine ( halk hapishanesine ) gotürmem. 3. sü hangi yaşta olursa olsun yemek yiyelim veya ne yaparsak yapalım çocuğumu sigara içilen bölüme oturttmam. Yanında olabildiğince sigara içmemek için tutarım kendimi. Bunu son derece samimiyetimle söylüyorum. Bunu acaba Türkiye'de kaç baba yapıyor? Kaç baba evladından gizli saklı sigara içiyor? Ya da evladından ayrılmasın diye sigarayı bırakmıştır? Sanırım yüzdelik olarak 1 milyonda 1 dir. Demek istediğim böyle bir bilinçteki halka sokakta içimini yasaklanılıyor. Orada 3-5 aile vardı sigara içilmeyen bölümde yemeklerini yediler ve sonra ebebynler nöbetleşerek sigara içilen bölüme gelerek sigaralarını içtiler çocuklarının karşısında - çocuğumun gözünün içine baka baka sigara içen bir anneden - babadan daha ne beklenebilir ki? İşte bizim bilimcimiz bu kadarlıktır.

Bir başka olgu. Bizim milletimiz keyifi sever. Bende severim. Mesela Kordonda ve Bostanlıda bir cafeye - bara oturup sokaktan geçenleri ve denizi ( körfezi) izleyerek biramı - kahvemi yudumlayarak hoş sohbet eşliğinde sigaramı içmeyi kim sevmez. Bu kanunu çıkaranların büyük bir oranı böyle bir aktiviteyi sevmediklerini inkar edemezler. Herkesin hoşuna gider. İstanbul'da boğaza karşı bir balık restoranında keyfin yerine gelmiş keyfinden bir sigara yakıp içen bir adamı yadırgamak ne kadar da kültürümüze ters bir şey. Sigara kültür müdür ? Hayır değildir ama bir içen için olabilir. Bu demek olmuyor ki fos fos tarım il müdürlüğündeki gibi iş başında sigara içmek. Bu başka bir olgudur. Boğazda - Körfezde sigara içmek.Efkarlanmak - kafayı dağıtmak vs... Sezen Aksu'nun kliplerindeki senaryo gibi. Her ne kadar sezen aksuyu sevmesemde bu gerçeği inkar edemiyecek kadar yüzsüz olamam.

Kimisi de Avrupa birliği formu adı altında propaganda yapıyor. Ki Türkiye üye olmamasına karşın böyle bir yasanın çıkmasının Avrupa Birliğine kanalize edilmesini anlamıyorum. Çünkü ben bir Avrupa Birliği üyesi olan ülkede yaşağıdım için herkes sokakta sigara içiyor. Hatta herkesin elinde sigara olduğu gibi bira şişeleri de var. Ama ne hikmetse hiç kimse hiç kimseye ne sulanıyor , ne sarkıntılık ediyor , ne laf atıyor ne de kavga çıkarmak için sebebiyet arıyor. Sanırım bu biraz bilinçle - eğitimle alakalı bir durum.

Bu yasanın yürürlüğe girdiği andan itibaren bunu kimler denetleyecek o da ayrı bir konu. Sokakta sigara içerken bir zabıta beni durdurup 250 ytl ceza keseceğine bana şunu teklif edebilir. - Abi sen bana 50 ytl ver ben sana ceza kesmiyeyim. Bunun olmıyacağını bana kimse söylemesin. Adım gibi eminim bu durumdan. Zaten sigarayı bıraktırmak için mantar gibi türedi terapi merkezleri. Bu işin sağlıkla mağlıkla alakası yok tamamiyle duygusal. Yani paraya endeksli bu kanundan birilerinin cebi feci şekilde dolacaktır. İş işten geçtikten sonra farkına varacaksınız. Bu tür tuzakları her daim yemişizdir. Ne de olsa çöpe atılacak paramız çok. Sigara içenler için söylüyorum. Ancak tabiki de sigara içmeyenlerin yanında sigara içmek tercih meselesidir. Eğer rahatsız oluyorsa arkadaşınız içmezsiniz olur biter. Ya da 2 dk izin alırsınız gidersiniz sigaranızı içersiniz. Bu iş zorbalıkla - kanunla - yasayla - anayasayla vs.. olmaz. Bunu anlatmaya çalışıyorum.

Psikolojik olarak yan etkilerini acaba düşündünüz mü? Bunu da merak ediyorum bu yasanın çıkmasına can atanlara soruyorum. Bakın Hollanda da belirli bir gramajda uyuşturucu madde bulundurmak serbest. Nedenini düşündünüz mü? Eğer tamamiyle bıraktırırlarsa halka devlet bunun psikolojik baskısını kaldıramıyacağı için asgariye çekmek zorunda kaldı, asgariye çekmesinin nedeni de toplumunda şiddetin - kaosun - zorbalığın oluşmasını engellemek. Şimdi sokakta sigara içmek yasak - restorantta içmek yasak , evde içmek yasak , her yerde içmek yasak. Toplumun % 80 i sigara kullanıyor. Bıraktırdığında ortaya çıkacak şiddeti - kaosu - tansiyonu - gerilimi görmemek benim lügatımda gerizekalılıktır. Bunun önüne de hiçbir yasa geçemez. Ruhsal bozukluklarda cabası. Çünkü sen bu insanları bilinçlendirmeden kulaktan dolma - sudan ucuz bilgilerle birden bire önlerine bir yasak çıkarttın. Daha iyi bir toplum olmak adına. Daha iyi bir toplum olmanın altın kuralı bilinçli - eğitimli bir toplum yaratmaktır.

Ağacın yok , tarımın yok , tahılın yok , suyun yok , zevklerin yok , hakların yok , sigaran yok , alkolun yok , en önemlisi eğitimin yok , sağlık olanakların ayaklar altında peki soruyorum neyimiz var? Yarın öbür gün sokakta sevginizi ifade edemezsiniz diye bir tasarı çıkarsada şaşırmayın. En zararlı bağımlılık yaratan maddeler arasında da ''düşünce'' , ''inanç'' , '' aşk '' gibi değerler vardır. Asıl bunlara bağımlı olduğunuzda kendinizden koparamazsınız. Bilimsel anlamda da etiksel bağlamda da böyledir. Yarın öbür gün bunları bıraktırmak için bir yasa tasarısı çıkarsa artık insan değil robot olma yolunda ilerlediğimizi görmemek elde değildir. Şimdiden hazırlıklı olun duygularınızı bırakmak için benden size tavsiye.

Ve Oz dizisinden bir alıntıyla yazıma son veriyorum.

- Oz'da kurallarımız vardır. Hücreleriniz evinizdir , temiz tutun. Düzenli egzersiz yaparsanız , vaazlarımızı(derslerimizi) dinlerseniz , sigara (uyuşturucu) ve alkol programlarına katılırsanız. Oz'un herhangi imalathanesinde çalışabilirsiniz. Rutini takip ederseniz , ne zaman uyuyacağınızı , ne zaman yiyeceğinizi , ne zaman işeceğinizi , ne zaman zıcacağınızı , ne zaman aşık olucağınızı , ne zaman tatil yapıcağınızı biz söyleriz. Bağırmak , kavga etmek , seks (s...mek) yok. Kurallara uyun , öz denetimi öğrenin çünkü öz denetimi öğrenip kendinizi kontrol edebildikten sonra burada oturmuyor olursunuz. Sorusu olan var mı?

- Evet . Tuvalete gidebilir miyim?
- Tut kendini s. çocuğu.

Ne kadar da tanıdık değil mi?

njtbcrn 20.05.2008 14:40:31
nedir abi bu? kim yazmış? kim yazmışsa güzel yazmış!

şpidişpidigezentospaa 18.06.2008 22:46:01
kaç kişi alısveris merkezinde otururken yanında içilen sigaradan rahatsız olupta içen kişiye lütfen içmeyin diyebilmis ve kaç kisi buna karsı anlayıs bulabilmis? sağlıklı yasamıyoruz spor yapmıyoruz şunumuzu söyle dediler bunumuzu böyle ozaman koyver gitsin! mi acaba?? yokyok

Beatles 23.11.2008 18:49:49
Tamam, kapalı alanlarda sigara içme yasağı mantıklı olabilir. Ama kalkıp da açık alanda yok vapurda sigara yasağı koymak ne alaka? Ha temiz hava sahası diyorlar.. O zaman bütün motorlu araçları, bütün duman çıkaran aletleri yasaklasınlar sobaları falan? saçma..

melancholic 23.06.2009 15:53:03
Kesinlikle çok güzel bir tartışma konusu olmuş bu.Öncelikle yazının büyük kısmına katılıyorum bende aynı düşüncedeyim  :L Sigara yasağı özellikle Temmuz ayında başlayacak olan kapalı alanlardada "sigara içilmeme" mevzusu benimde çok sinirime dokunmuştur.Devletin yapmış olduğu bir politika sanırım bu.Ve yazıdada belirtildiği gibi benimde hiçbir zaman anlayamadığım konu şu: sigara içmek yasak,sigara satmak yasal.Söylenecek pek fazla kelimede yok açıkçası olan oldu.Vatanımıza sahip çıkalım bizde gerisi umrumda değil artık!  düşünen tarz

RocKunzeL 25.06.2009 19:47:55
Madem yasakLıoLar.. O zaman Sigara da satıLmasın..
Sigara içmeyen biri oLarak açıkçası kapaLı aLanLarda iyiki de içilmiyo..En azından nefes aLabiliyoruz.. Bu benim dşüncem çünkü rahatsız oLuyorum..

hyprt 25.06.2009 20:03:50
konu sigara içilip içilmemesi değil bunun yaptırım şeklidir
yarın bigün sayfa çevirme sesi etraftakileri rahatsız ediyor diye topluma kullanım alanlarında kitap okumak da yasaklanırsa şaşırmayın....

melancholic 30.06.2009 12:06:57
bak buna hiç şaşırmam biliyor musun :L düğün alaylarında korna öttürmek gibi bir takım aklıma gelmeyen bazı şeyler yasak yakında oda gürültü kirliliği yapıyor diye yasaklanırsa şaşırmam yani manyak11

archangels_ 30.07.2009 00:29:28
Aslnda yasayı koyacakları tarihi iyi biliyolar!! şu an havalar güzel millet açık mekanlara yöneldi biraz kendini sıktı fln kışın ne olacak ?? bnde yasaya çok karşı deilimde abartıldığını düşünüyorum!! en azından kafelerde sigara içilen bölüm ayırsalardı kahvehanelerde yasak olmasydı.. barlarda yasak olmasydı.. bna bunlar çok saçma geliyor!! özellikle vapur!!  o deil bide herşeye zam gelio en çouda sigaraya gelio.. en çok parayı bnm sigaramdan kazanı bide böle bi sistem getirilio.. çok saçma!!

ufak bi örnek => MEYHANEDE SİGARA TARTIŞMASI CİNAYETLE BİTTİ!!!!!

Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Kumkuyucak beldesinde bir meyhanede, işletme sahibinin "sigara içen" grubu uyarması üzerine çıkan kavgada, 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. (milliyet.com.tr)

facebookda kendi kurduum grup var "Dumansız Hava Sahasına Hayır!!" diye destek vermenizi isterim ...
Jeogen Içerigini Görebilmek Için Kayit Ol! veya Jeogen Içerigini Görebilmek Için Giris Yap!

Jeogen 30.07.2009 00:47:28
İyi oldu iyi. Vapurda giderken 3 sıra öndeki adamın dumanı rüzgarla benim suratıma gelmeyecek artık, cafede barda kız arkadaşımla duman altında oturmayacağım çok güzel bir şey bu. Şöyle düşünmek gerek sigara insanın eli, kolu değil annenizin karnında sigarayla doğmadınız değil mi? Yanlış anlaşılmasını istemem ama sizin iradesizliğinizin, bağımlılığınızın cezasını başka insanların çekmesi hiç hoş değil. Kendinizi zehirlediğiniz yetmiyormuş gibi sigara kullanmadan yaşamına devam eden insanları bu zamana kadar baya bir zehirlediniz. Artık yasa onlardan yana, aslında daha çok sizden, sizin sağlığınızdan yana ama farkında değilsiniz neyse..

just 30.07.2009 09:58:48
bu dumansız hava sahası mı ne büyük yalan.bence bu iktidar tamamen meyhane kültürünü unutturmak bozmak için yapıyo bütün bunları meyhaneye içki içmeye giden bi adam normalde olsa sigarasını yakar mı yakar şimdi bu iktidar bu adamın o özgürlüğünü elinden alıyo.ben sigara içmem ama içenede karışmam kendini düşünmüosa ben neden düşüniyim ki.neyse dediğim gibi meyhane kültürünü kaldırmak için yapılan bi kanunmuş gibi geliyo bana yakında içki yasağıda gelirse şaşırmam

şpidişpidigezentospaa 04.08.2009 01:00:11
sigara içmeyi kültürmüş yada kültürün bir parçasıymış gibi benimseyen bir toplum için geç kalınmış bir yaptırımdır.içkini içersin kendine zararın dokunur ancak hepimiz biliyoruz sigaranın yalnızca içeni etkilemediğini.
sigara hiçbir zaman bir özgürlük değildir ve olmamıştır.düşününki insanları okadar yoldan cıkarıyorki içilmemesi gereken bir ortam olduğu söylendiğinde adam öldürüyorlar.
sigara içebilirsiniz,içki içebilirsiniz,kendinizi öldürebilirsiniz ama bunları diğer insanlara zarar vermeden yapmayı öğrenmelisiniz.

porcelain_heart 04.08.2009 01:39:57
ben şundan tedirginim efendiler. artık millet dışarlarda sigaralarını içecekler.  biliyoruz ki sigaradan birçok ormanlar katledildi yandı bitti kül edildi. ki bu yasak olmadan önce yaşanıldı ciğerlerimiz yandı cayır cayır. şimdi millet dışarılara döküldü sigaranın yangına sebebiyet vereceğini bilipte umursamayan bazı insaniyetsizler bu eylemlerini dahada sıklaştırmayacaklarmı? iki ucuda keskin bıçak, içerde içseler bize zarar dışarda içseler doğaya yapıtlara zarar. ben sigara yüzünden dayımı kaybettim sigaranın nasıl nalet birşey olduğunu benim gibi bilen varmıdır aranızda bilmem. soruyorum kendi kendime değdimi diye içmene, ne geçti eline. evet kızgınım çünkü pisi pisine bir yavaş intihardır bu bi nevi. ayrıca tek kişilik bile değil çevrendekileri masumlarıda katlederek!  gidipte okulda büyük görünmek havalı görünmek adına veya birinin gazına gelipte bu merete başlamakla attığınız o yanlış adımı halen savunarak gelip bu yasağı kınıyormusunuz? çocuklarına bile aileler bilinçsizce farketmeden psikolojik dram yaşatıyorlar. babası derki oğlum koş iki dakika bakkala hadi bana bi sigara alıver. oğluda tabi babasını sever ya, sayar ya, veya kırmaz ya babadır çünkü gider alır ve baba içer keyifle hem çocuğunu hem kendini zehirleyerek. bigün yine böyle sigara ister babası çocuğun ve sigara içerken bi bakmış çocuk babası ölmüş. aa neden babama ne oldu? sigaradan kanser oldu zaten çok kötü öksürüyodu.. devreye keşkeler girer. çocuk düşünür ben o sigarayı almasaydım babam yaşayacaktı. babamın katili benmiyim.. allah beni kahretsin. ne büyük bir vicdan azabı kurtuluşu olmayan hemde. hayat boyu unutamayacağı bir trajedi. siz kendinizi zehirlemeyi idrak edemeyip zehir saçtığınızı düşünemeyipte ölüp giderken geride gözü yaşlı birsürü acıyla yanan yürek bırakacaksınız! sizin emrinize amade olan sevdiklerinizi üzmeye hakkınız nedir? eroin kullananlar bile okadar ağır bi bağımlılık olmasına rağmen kıvrana kıvrana bırakabilirlerken bu mereti. sigara insanın kendi iradesiyle bırakılabilen bir meret iken dahada içmek istiyor yasaklara sinirlenip öfkelenip, cinayetler işliyorsunuz. cinayet kurbanının suçu ne? senin içtiğin sigaranın verdiği sinirlilikle onun canını almaya ne hakkın var senin? sizler hata yapıyorsunuz sonrada gelip gelen yasalara bencilce yorumlar yapıyorsunuz. siz kendi hayatınızı zehirlerseniz zehirleyin. sevdiklerinizi düşünmeyecekseniz düşünmeyin. kendinizi zehirleyerek yine onları üzeceğinizi düşünmezseniz düşünmeyin bunlar sizin akıl noksanlığınız. ama şuda var neyiniz eksilir biraz dişinizi sıkıpta şu mereti kullanmamakla? eksileriniz değil artılarınız dahi olur. kaybetmeyi değil kazanmayı isteyin biraz. ayrıca madem sigaraya zam geliyor.. madem efendim yasak geliyor birazcık azimliliğinizi gösterin sevdiklerinizi düşünün ve insaniyet adına katkı sağlamak için çevre için kullanmayın.  ayrıca illa sigara kullanmanızı yasaklarmı engelleyecek bu nasıl bir mantık nasıl bi bakış açısıdır? pes vallahi billahi ya... ozamanda afedersiniz siz üşengeçliğinizden altınıza pisleyin 'yasalar' olarak anneniz gelsin altınız temizlesin? halbuki kullanmayı bıraksanız ve bitse bu tartışmada böylelikle.. sinirlenmeseniz, üzülmeseniz, takmasanız o tatlı canınızı sıkmasanız, paranızdan olmasanız. ama işte o dayanamamazlığınız, nefsiniz varya, o çizdiğiniz karizma varya, ne olmuş ya artistler eline almışsa sigara poz vermişse nedir yani övünelisi birşeymidir? siz artistmisiniz? her koyun kendi bacağından asılır, reklam denilince herdaim işe yarayan şeylerin reklamları yapıldı diye bir şeyde söz konusu değil. reklamlarda insanlar uçabiliyor duvarlardan geçebiliyor madem bu kadar inandırıcı sizlerde uçun? en saçma şeylerin buluştuğu yerlerden birtaneside reklamlar değilmidir.. bugün sigara reklamında içiniz ciğerleriniz bayram etsin dendiğinde.. ciğerleriniz zehirlensin demek değilmiydi.. safmısınız bu kadar.. küçücük çocuklar sizlere özenerek bu merete başlıyorlar. içmeyin örnek olun topluma aptal aptalda tartışmalar çıkartmayın, hem paranız hem rahatınız hem sağlığınız olsun. içkiyede gelirse birgün böyle yasak ilk başta ben göbek atanlardan olacağım. bu millete,insan sağlığına olan saygıyı yasalardan baska ne sağlayabilir sorarım size. ama bunu idrak edebilecek kapasitede olmak lazım ilkbaşta. kültür dediklerimiz bizleri zehirleyen varlıklarsa bırakın yoksun yaşayalım o kültürden. bırakın doksanlıların noksanlığını şimdilerde keşfedelim ve birazcık kendimizi geliştirelim! bırakında bazılarının bencilce darca düşüncelerini bizler 'idrakeder' insanlar karargah koyarak, engelleyelim. SİZİNDEMİ ÖLSÜN SEVDİKLERİNİZ BU NALET MERET YÜZÜNDEN. geçmişte insanlar herşeyi çiğ yerdi, birbirlerini yerdi hatta yemek diye hiçbir medeniyet yokken. madem geçmiş bu kadar özleniliyor gidin hayvanları kesin sebzeleri çiğ yiyiverin. geçmişten gidinde başka örnek alınası şeyleri kendinize kılıf edinin. işinize gelenleri çekip alıpta işinize gelmeyenlere çemkirmekte ne demekmiş...

dipnot: 'Psikolojik olarak yan etkilerini acaba düşündünüz mü? Bunu da merak ediyorum bu yasanın çıkmasına can atanlara soruyorum. Bakın Hollanda da belirli bir gramajda uyuşturucu madde bulundurmak serbest. Nedenini düşündünüz mü? Eğer tamamiyle bıraktırırlarsa halka devlet bunun psikolojik baskısını kaldıramıyacağı için asgariye çekmek zorunda kaldı, asgariye çekmesinin nedeni de toplumunda şiddetin - kaosun - zorbalığın oluşmasını engellemek.'  

sen biliyormusun ki hollandada kaç kişi bu illet yüzünden ölüyor? gramajı takan kim ya.. türkiyede sigara gramajı gelse kim takacak.. nedir bu özentiniz. savunduğunuz.. neden ülkenizi başka ülkelerle kıyaslarsınız yahu. içmeyin nedir bu zehirliliğe tutkunuz? ona kusur buna kusur biyerden başlamadıkça 'koyver gitsin' hesabı nereye kadar söylesenize? psikolojik yan etkiymiş. iyi bari ay başım ağrıdı sigara ay şu oldu sigara ay bu oldu sigara. bu kadar acizseniz benim sizlere diyecek tek sözüm 'bu ceza size yasalardan gelen bir tokat!' baksanıza ne kadar aciz durumlara düşüyorsunuz. çocuğum etkilenmesin gideyim şurda içeyim yerine çocuğumun yanında biraz daha yaşayayım onunla birlikte ve bırakayımı seçmek bu kadar zordu çünkü hep sizin gibilere. ama bigün çocuğunuzu sigara içerken gördüğünüzde kulağını buruveriyorsunuz. karşınıza alıp oğlum, kızım, benim gibimi olacaksın diye kızıyorsunuz.. siz neden çocuğunuz gibi olmaktan yana olmuyorsunuzda o sizden yana olunca sorun oluyor? kendinizi örnek alınası biri olmamakla ödüllendirdiğiniz için utanmalısınız!

Sayfa: [ 1 ]