|
||
Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406 Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406 Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1655 Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1656 Tam 90 yıl önce… Atatürk 1932'de, önce Türkçe ezan okunmasının dinen caiz olup olmadığını tartıştırır ve caiz olduğu belirlenir. Bunun üzerine içlerinde Hafız Burhan, Sadettin Kaynak, Hafız Nuri gibi dönemin önemli hafızlarının bulunduğu bir komisyon kurularak ezanın Türkçe çevirileri yapılır, hangisinin ahenginin daha uygun olduğu tartışılır. Kabul edilen metin şöyle: " Tanrı uludur; Şüphesiz bilirim, bildiririm; Tanrı'dan başka yoktur tapacak. Şüphesiz bilirim, bildiririm; Tanrı'nın elçisidir Muhammed. Haydin namaza, haydin felaha, Namaz uykudan hayırlıdır. '' Diyanet İşleri Başkanlığı 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelge ile bu metni bütün camilere bildirir ve ezan Türkçe okunmaya başlanır. Bu uygulama 18 yıl sürer. 14 Mayıs 1950'de genel seçimler olur, Demokrat Parti iktidara gelir. Adnan Menderes'in kurduğu hükümetin güvenoyu aldığı tarih, 2 Haziran 1950'dir. Yalnızca 14 gün sonra, 16 Haziran 1950'de, ezanın Arapça okunmasını serbest bırakır. (Türkçe ezan yasaklanmamış, yalnızca Arapça ezan serbest bırakılmıştır...) |
||
|
||
| Çok küçük bir şey söyleyeceğim ülkenin resmi dili neyse bütün ama bütün herşey o dil üzerine kurulu olmalıdır... Yani imama şunu söyleyelim Türkçe Konuş Ey Efendi.. |
||
|
||
| bence en iyi yapılan ibadet kendi dilinle yaptığındır.. çünkü anlayarak bilerek yapıyorsun... |
||
|
||
| . | ||
|
||
| Adnan menderes isterse en önemli kişinin duasını alsın bneimi için köy ensitütülerini kapatan bi adam hayırlı bi iş yapmış olamaz | ||
|
||
| . | ||
|
||
öncelikle insanı insan yapan düşünce olgusudur.Allah insana beyni vermiş ve bunu kullanmamızı istemiş.(tabi bu beyni kullanmıyan insanlarda yok değil)..istemiyosan tartışılmasını tartışmassın .. salak olan biz değiliz ..kendine bu sıfatı yakıştırıyosan onu bilemem... biz din cahilide değiliz..sen cahilsen açıp oku derim... Müslümanlık tüm insanoğluna gelen bir din..bukadar evrensel olan bir din sadece tek bir dile maal edilmesi bence yanlış.. |
||
|
||
|
||
| konu sakat gercekten bencede bazı şeylerin özünde kalması en mantıklısı. ozaman namazda okudugumuz sureleri de türkce mealiyle okuyalım öyle sacmalık olmaz. inanc, görüş özgürdür kimse kimseye karısamaz ama inanca sahip bi insanın böle bi düşünceye sahip olması , böyle bi isteğinin olması beni hem düşündürür nereye gidiyoruz diye hemde üzer. bunlar kendi kişisel görüşlerimdir gene de diğer fikir ve görüslere saygı duyarım | ||
|
||
| . | ||
|
||
ben dinimi bilen bi insanımm..dindende çıkaçağımı sanmıyorumm... sizede o zaman biran önce arapça öğrenmenizi(okuma olarak değil anlama olarak bahsediyorum) öneririm..çünkü türkçeye cevrildiginde size göre baya saçma oluyor demekki... Şunuda hatırlatıyım Kuran-ı Kerim okuyup anlamamız için indirilmiştir... size arapça öğrenmekde kolaylıklar.. |
||
|
||
| Bu konunun amacından şaşmaması için "onelan123" hitap şekline dikkat edersen sevinirim. Şimdi şöyle bir şey var yazıda da bahsetmişim bu eylemin yani ezanı Türkçeleştirme girişiminin caiz olup olmadığı o zamanların en büyük din adamları tarafından tartışılmıştır ve bu durumda herhangi bir uygunsuzluk görülmemiştir. Ezanın Türkçe okunması caizdir burda hem fikirizdir umarım. Bu araştırmalar ve tartışmalar sonucunda en ahengli olan tercüme seçilir ve kabul edilir. Siz hiç anlamadığınız arapça kelimelerle mi ibadet gerçekleştirmek istersiniz yoksa sizinde duygu katabileceğiniz, gerçekten bir şeyler hissedebileceğiniz, anlayabileceğiniz bir dilde ibadetinizi gerçekleştirmek mi istersiniz olay burda bitiyor. İlkokuldan beri çok ezberledik Sübhanekeler, Fatihalar burdan biri çıkıp bana ezbere hiç takılmadan söylediği duanın ne anlama geldiğini söyleyebilir mi? Söyleyemez eminim. Arapça öğrenip gerçekten anlayanlara sözüm yok onlar zaten parmakla gösterilecek kadar azdır. Arkadaşlar Müslümanların görevi sadece ibadet etmek değildir aynı zamanda bu dini yaymaktır. Ama siz nasıl olurda kendinizin bile anlamadığınız bir dini yayabilirsiniz? Bir şeyleri ezberlemek körü körüne geçmişten geldiği gibi uygulamak ibadetse eğer benim ibadetim değildir sizin olabilir ama benim değildir. İes çok güzel bir şey söylemiş -insanı insan yapan düşünce olgusudur- ssen eğer bazı şeyleri irdelemiyorsan, körü körüne inanıyor hiç bilmeden ezbere ibadet ediyorsan ha puta tapmışın ha müslüman olmuşsun çokta farklı değil. Kuran çevirisinde anlam kaybı tabiki olacaktır bunun önune geçilemez. Ama ordaki ince nokta şudur: Hiç anlamamak mı? Az çok anlamak mı? |
||
|
||
| bütün yazdıklarımı siliyorum .butun yazdıklarıın cevabı var.. tek şunu sölicem Bir şeyleri ezberlemek körü körüne geçmişten geldiği gibi uygulamak ibadetse eğer benim ibadetim değildir sizin olabilir ama benim değildir.bu dedigni düşün dostum .. oku demıyorum arastır demıyorum ehlı sunnet alımlerınee sor demıyorum abi sadece düşün hala aynı görüştuysen dıcek bişi yokk.. bide ekliyim kuranı kerimde anlam kaybı olması söz konusu degldir.bide şahsi görüşüm ben ehli sünnet müslümanım peygamberımız zamanında ezan nasıl okunuyosa şimdide öle okunmasını ısterım sünnet neyse onu isterim gerisi yalan gelirr.. |
||
|
||
| O en büyük din adamları bunu söylerken bir şeylerden çekinmiş olabilir ben bilmiyorum bununla ilgili bir hadis varsa ancak gerçekten ciddiye alırım ben orada saçma derken tasavvufi olarak hissetmeyi kasdetmek istedim çevirdiğinde tam olarak çeviremezsin anlam olarak bilirsin ama tam olmaz.Orjinalini daha iyi hissedersin tabi ki anlamını da bilmelisin zaten dine önem veren bir insansan ezanda dua ne demek istediğini bilirsin.Yani öğrenirsin.Neyse ben sadece ezan için konuştum başka yerlere niye gitti anlamadım:) | ||
|
||
Okudum bütün yazılanları falan. Hiçbir şey demezsem kusur kalırım, içimde kalır. Neyse. Öncelikle Adnan Menderes; Bütün kötü politikacılar gibi iade-i itibar yapılması gerekecek bir şekilde tarih sahnesinden kaldırıldı. Bunda hemfikiriz sanırım. Bu iade-i itibar sayesinde de kendisi sütten çıkmış ak kaşık gibi gösterilmekte. Bi arkadaşın da dediği gibi Köy Enstitüleri'ni komünist yetiştiriyorlar diye kapatması bile Türk eğitim tarihine vurulan en büyük sektedir, tarihin hatasıdır. Caizlik mevzuuna gelirsek, yazıyı okumadan atlamanız gerçekten üzücü. Tee en başında diyor ki Kongar, Mustafa Kemal tartıştırttı. Kim? Mustafa Kemal. Bence siz tartışmayın caiz olup olmamasını. En birinci mevzu, Türkçeleşmek. Çok yıllar önce, din kültürü ve ahlak bilgisi adı altında liselerde zorunlu olan dersteki öğretmenime demiştim ki, neden Türkçe değil? Hık dedi mık dedi, ahenk dedi, öyle gönderilmiş dedi. Şimdi şöyle bir şey var. Bu Kur'an niye? Laf olsun torba dolsun diye değil ki. Okuyun, öğrenin, anlayın; anlayın ki adam gibi yaşayın diye dimi? Bir nevî insanın kendini kullanma kılavuzu yani. Gidip Amerikanyalardan bi zımbırtı alınca, ne işe yaradığını da bilmiyorsun, kullanma kılavuzuna bakarsın. Türkçe'si yoktur, zattır zuttur kullanırsın. Sonra ne olur? Amacından şaşar o zımbırtı. Sen de anlamadan okursan kitabı, insanlığından şaşarsın. Ya o Türkçe'ye çevrilsin ya da sen Arapça öğren. Aslında bu da değil, çünkü bir dili tam anlamıyla öğrenmek için o dili yaşamalısındır. Bu açık ve net olduğuna göre, o dili yaşamış olanların çevirisine kulak ver, korkma, kaçma. Küçük örnek: Dünya üzerinde, her ne kadar kabul etmeseniz de, İncil İbranice mi basılıyor? İbranice mi dua ediyorlar? Kaldi ki, Hıristiyanlık bir ümmete, İslamiyet bütün insanlığa geldi demez misiniz siz her zaman? Bu nasıl bütün insanlık işi? Bütün insanlık olarak Arap olalıma geliyor bunun sonucu. Ha ben bunların hepsini hiç bir dine mensup olmadan yazdım. Yaşadığım yerde anlamadığım dilde anonslar duymaktansa, anladığım dilde duymayı tercih ederim. Saygılar. |
||