Jeogen.com | Bir rock serüveni.. (Arsiv Ana sayfa) => Tartışalım

Konu: Bana bir Coca Cola, böceksiz olsun lütfen!

Sayfa: [ 1 ]

Jeogen 03.10.2009 12:04:48

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1406

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1655

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/jeogenc/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1656
Aşağıdaki video yılın “En Fiyasko Fw Maili” ödülünü rahatlıkla alacak nitelikte.. Fazladan yedi dakikanız varsa izleyin, tavsiye ederim. Yoksa izlemeyin, aşağıda özeti var zaten..

Videonun özetine geçmeden önce, neden bana bu kadar çarpıcı geldiğini anlatayım. Elektronik posta kutumuzu dolduran her türlü yalan yanlış bilgiyi araştırma zahmetine girmeden sağa sola forward edenler yetmiyormuş gibi, bir de oturup bunlardan slayt gösterileri hazırlayanlar çıktı şimdi karşımıza. Düşünün: insan 15 dakikalık bir araştırmayla doğruları öğrenmek dururken 1-2 saatini harcayıp yanlış bilgiler içeren bir slayt gösterisi hazırlayabilir mi? Hazırlıyor işte.

En komiği de videoda benimsenen “saat 8 ana haber bülteni” üslubu. En başta “Yorumu tamamen size bırakıyorum” dedikten sonra yapımcı 1.5 dakika boyunca bizi yorum bombardımanına tutuyor, tutuyor, neyse sonunda habere geçiyoruz. O da posta kutumuza yaklaşık 3 yıl kadar önce düşmüş olan hikaye:

İddialar

Türkiye’de, belki dünyada ilk kez, Coca Cola’nın gizli tutulan içeriğinin açıklanması için mahkemeye gidilmiş, bunun üzerine Coca Cola “gizli sırrını” açıklamış (güzel Türkçemiz!). Bir de ne görelim? Coca Cola özütü diye gizli tutulan formül aslında bir böcek çeşidinin ezilmesiyle elde edilen sıvıymış.

Değerlendirme

Coca Cola'nın bu zararlarının böcekle falan ilgisi yok; yüksek asidite dişlere zararlı, yüksek fruktoz içerikli mısır şurubu da kilo yapabilen ve şeker hastalığına yol açabilen birşey.

Böcek konusuna dönecek olursak, Coca Cola’nın renklendirilmesinde gerçekten de cochineal adı verilen bir böcekten elde edilen ve karmin adı verilen gıda boyası kullanılıyor. Karmin gıda literatüründe E 120 olarak numaralandırılıyor ve Coca Cola’nın yanısıra salam-sosis gibi et ürünlerinde, hazır reçel ve marmelatlarda, soslarda, kek ve kurabiyelerde, süt ürünlerinde ve şekerlerde kullanılıyor.

Karmin aslında gıda teknolojisi açısından ileri bir adım sayılabilir, çünkü doğal bir boya olduğu için yapay gıda boyalarına göre yan etkileri çok daha az. Kozmetikte de kullanılan karmin, göz ürünlerinde bile kullanılmasına izin verilecek kadar yumuşak ve zararsız bir madde.

Yukarıdaki video ve onun kaynak aldığı mesajlardaki yanlış bilgilendirme bu noktada başlıyor: Birincisi, karmin Coca Cola’nın formülünde yer almakla birlikte, bu formülün “gizli” bir unsuru değil. 80′li yıllara kadar yapay boyalarla renklendirilen Coca Cola sonraki yıllarda bu doğal boyayla renklendirilmeye başlanmış. İkincisi, bu maddenin kullanılması videoda iddia edildiği gibi sağlığı tehdit eden bir durum değil.

Coca Cola veya herhangi bir diğer gıda ürününde karmin kullanılması dört nedenle sorun yaratabilir:

1. Dini nedenler: Böcek yemek haram olduğu ve gıdanın içinde az da olsa böcek katkısı bulunduğu için, bu gıdaların tüketilmesi dinen sakıncalı olabilir.
   2. Vegan/vejeteryan rejimine aykırılık: Gıda ürünü az da olsa hayvansal katkı içerdiği için bu rejimleri benimseyenlere uygun olmayabilir.
   3. Tıbbi nedenler: Karmin’e alerjik bünyeye sahip kişilerin tüketmesi sakıncalı olabilir.
   4. “Göz görmeyince gönül katlanıyordu ama şimdi boğazımdan geçmez” faktörü: Eh, kıyısından da olsa böcek bulaşmış bir ürünü duygusal nedenlerle tüketmek istemeyebilirsiniz. Anlayabiliriz bunu.

Videonun sonunda bir de “bonus” bölüm var. Eğer o noktaya kadar hala tereddütteyseniz son öldürücü darbeyi indirmek ve sizi ömür billah bu içecekten uzak tutmak üzere tasarlanmış olan bu bölümde, daha bile eski bir email mesajına atfen, 23 yıl Coca Cola fabrikasında çalışmış bir adamın deneyimlerini paylaşma şansı elde ediyorsunuz. Adamın dediğine göre, kola yapımında kullanılan meyankökünü fareler de çok severlermiş, o yüzden fabrikadaki meyankökü yığınlarının içinde fareler cirit atarmış. Kimsenin onları ayıklayacak veya kovalayacak vakti olmadığı için meyankökü kepçelerle alınıp temizlenmeden preslenirmiş. Sonra arada göze çarpan fare parçaları ayıklanırmış (adamlar bütün fareyi ayıklamanın preslenmiş fareyi ayıklamaktan çok daha kolay olduğunu 23 yıl boyunca çözememişler). Bu arada farenin ayıklanamayan her türlü parçası ve türevi preslenmiş meyanköküne, dolayısıyla ondan üretilen Coca Cola’ya karışırmış.

Videoda ilginç bir şekilde, cochineal hakkındaki vikipedi makalesine de gönderme yapılıyor ve “bütün bunların” orada da doğrulandığı belirtiliyor. Oysa orada da vurgulanan, karmin’in birçok gıda maddesinde kullanılan oldukça zararsız bir boya maddesi olduğu.

Tamam, insan Coca-Cola’nın zararları hakkında bilgi vermek ve duyarlılığı artırmak isteyebilir ama tıbbi olarak kanıtlanmış o kadar zararı dururken böceklerden, farelerden medet ummanın anlamı var mı? Yoksa ortada yanlış bilgilendirmeyle toplumsal panik yaratmaya yönelik bir çaba var da ben mi espriyi anlamıyorum?

tranquillity 03.10.2009 21:20:32
çok gereksiz bir çaba olmuş bence!çevremizde birçok zararlı gıdalar var ve biz bunları tüketiyoruz ama sen tut bizim türk insanının özellikle belki de her akşam sofrasında bulunan cola'nın zararlarını böyle çarpıcı bir şekilde anlat.bu filmde yazana şeylerin çoğu çok iyi çarpıtılmış gerçekler.tek amaç israil-amerika dostluğuna yapılan protesto.coca cola ile falan uğraşacaklarına kendi ülkesinin,kendi milletinin gerçekleri ile uğraşsınlar

sanki çok temiz bir ülkeyiz...

testamentcansu 26.02.2010 16:19:39
her şeyin altında dini alet ediyorlar tüm farklılıklar bundna kaynaklı
coca cola nın üretim fabrikasına gittim gözle de gördüm  evet doğru şurubu yurt dışından geliyor. ve formülü sadece cocacolanın başındaki 3 kişi biliyor. adamlarda açıklamıyor. neden açıklasınlar ki? ticaret değil mi bu. açıklamazlar tabi.
halkı kışkırtmaktan başka bir şey değil.

komik:)

Sayfa: [ 1 ]