Vicdan Rahatsızsa İtiraf Kaçınılmaz Olur / Albert Camus
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Jeogen.com | Bir rock serüveni.. « Forum « YAZIYORUM ÖYLEYSE VARIM « Felsefik ve Piskolojik Yazılar « Vicdan Rahatsızsa İtiraf Kaçınılmaz Olur / Albert Camus
Sayfa: [1]   Asagi ittir

Gönderen Konu: Vicdan Rahatsızsa İtiraf Kaçınılmaz Olur / Albert Camus  (Okunma Sayısı 541 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sterlicya

*

Üye No : 8874
Yas : 21
Konu  : 378

= 1327
Müzik İyidir !

Durumum:

« : 01 Ekim 2009, 22:45:18 »

Şunu ifade etmek istiyorum:
Yitirilmiş bir yoksulluğa -duygusallığa kapılmadan- özlem duyulabilir. Yoksulluk içinde yaşanmış yıllar bir duyarlık oluşturmaya yeter. Bu özel durumda, oğulun anneye duyduğu tuhaf sevgi, onun tüm duyarlığını oluşturur. Bu duyarlığın çok çeşitli alanlardaki belirtileri, çocukluğundaki maddi durumun, gizli kalmış anısı ile açıklanabilir (ruha takılıp kalan bir ökse).

Bunları farkeden kişide bir minnet ve vicdani rahatsızlık ortaya çıkar. Yine bunlardan dolayı bir kıyaslama yapınca, kişi çevre de değiştirmişse, yitirilmiş zenginlikleri duyumsamaya başlar. Zenginlere gökyüzü, fazladan verilen, doğal bir armağan gibi gelir. Yoksullar için, gökyüzü, sonsuz lütfuna yeniden kavuşur.

Vicdan rahatsızsa, itiraf kaçınılmaz olur. Kitap bir itiraftır, tanıklık etmem için gereklidir. Söyleyeceğim, apaçık göreceğim yalnızca tek bir şey var. Alçakgönüllü ya da gururlu insanlar arasında geçen bu yoksul yaşamda, bana yaşamın gerçek anlamı gibi gelen şeyi yakaladığıma eminim. Sanat yapıtları bunu ifade etmeye asla yetmeyecek. Sanat bana göre her şey demek değildir. Ama, en azından bir araçtır.

Rahatsız eden utançlar, küçük korkaklıklar, öteki dünyaya (paranın dünyasına) duyulan bilinçsiz saygı da önemli. Yoksulların dünyasının tek değilse de, kendi içine kapalı, toplum içinde bir ada oluşturan ender dünyalardan biri olduğuna inanıyorum. Az bir çabayla, Robinson"culuk oynanabilir. Böyle bir yaşama gömülene, iki adım ötede bulunan doktorun dairesinden söz ederken, "orada" demek gerekir.

* * *
10 Ekim.
Değerli olmak ya da olmamak. Yaratmak ya da yaratamamak. Birinci durumda, her şey kanıtlanmıştır. İstisnasız, her şey. İkinci durum, tam bir Anlamsızlık"tır. Geriye en güzel intiharı seçmek kalır: Evlilik + 40 iş saati ya da tabanca.
* * *
Kendimiz olacak zamanımız yok. Yalnızca mutlu olmaya zamanımız var.
* * *
Devrimci düşünce, tam anlamıyla insanın, insanlık durumuna karşı çıkışıdır. Bu anlamda, çeşitli görünümler altında, sanatın ve dinin süregiden tek temasıdır. Bir devrim her zaman Tanrılara karşı gerçekleştirilir -Prometheus"tan başlayarak. Bu, insanın yazgısının üstünde hak iddia etmesidir, zorbalar ve soytarı burjuvalar bunun bahanesinden başka bir şey değildir.

Kuşku yok ki bu düşünce, tarihsel eylemi içinde kavranabilir. Bunu kanıtlama iradesini göstermek, boyun eğmemek için Malraux"nun coşkusu gerekir. O coşkuyu kendi özünde ve kendi yazgısında bulmak çok basittir. Bu anlamda, mutluluğun fethini dile getiren bir sanat yapıtı devrimci bir yapıt olabilir.

* * *
"Papaz. - Neden insanlarla yaşanmasın, onlarla birlikte hareket edilmesin?
Manfred. - Ruhum onların varlığından tiksiniyor."
* * *
Bir kalp, neyle yönetilir? Sevmekle mi? Bu hiç de kesin değil. Aşk acısının ne olduğu bilinebilir, aşkın ne olduğu bilinemez. Aşk bu durumda, yoksunluk, özlem, boş kalmış ellerdir. Coşku duyamıyorum; bana iç sıkıntısı kalıyor. Cennet olduğu sanılan bir cehennem. Oysa, bu bir cehennem. Beni boşluğa terkeden yaşam ve aşk diyorum. Hareket, zorlama, ayrılık, içimde paramparça olmuş bu ışıksız kalp, göz yaşlarının ve aşkın tuzlu tadı.
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2010, 23:59:51 Gönderen: sterlicya » Logged

Antropoloji'de verili olanın dışına çıkmak, egemen bakış açısından, egemenin aklından kopmaktır. Bunun adına bizim memlekette "arıza" Antropoloji deniliyor. Öyleyse gerçeğe dokunmak, gerçeği anlatmak ve yerlinin ve de "öteki"nin bakşışını yakalamak için, ne mutlu "arıza" çıkaranlara...

infortune

hep mışmiş :/

*

Üye No : 3478
Konu  : 113

= 1331
la lala laaaa

Durumum:

« Cevap yaz #1 : 14 Ekim 2010, 14:28:52 »

Beğendim bunu.Albert Camus iyidir.

Mutlu olmak için içinde bulunduğunuz an'dan daha iyi bir zaman olduğuna karar vermek için beklemekten vazgeçin.Mutluluk bir varış değil, bir yolculuktur. Pek çokları mutluluğu insandan daha yüksekte ararlar, bazıları da daha alçakta. Oysa mutluluk insanin boyu hizasındadır..

\Konfüçyüs

Jeogen Içerigini Görebilmek Için Kayit Ol! veya Jeogen Içerigini Görebilmek Için Giris Yap!

Sayfa: [1]   Yukari firlat
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Okunmadi Say Bu Konuyu Gönder Yazdir
Jeogen Tags
GoogleTagged: google com

Gitmek istediğiniz yer:  

Belki bunlarda isine yarar
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Albert Camus - VEBA Kitap, e-kitap, Dergi ve e-dergi thecursedcrow 5 827 Son Mesaj 07 Ocak 2010, 13:04:48
Gönderen: etkisiz_eleman
Albert Einstein ( 14.03.1879 ) Kim Kimdir? lener49fi 5 5208 Son Mesaj 18 Ekim 2010, 18:46:02
Gönderen: tatalanya
Pınar Eliçe - Olur Mu Olur (2008) Pop, Arabesk & Fantazi Albümler Jeogen 0 252 Son Mesaj 20 Temmuz 2008, 14:14:26
Gönderen: Jeogen
bisikletle 30 35 km hızla birine çarparsan ne olur :D güzel olur :D jeoGEnVEZE d-li 5 586 Son Mesaj 05 Şubat 2009, 19:28:15
Gönderen: d-li
Vicdan | 2008 | DVDRip | Tek Link | Türk Filmleri Carcass 0 120 Son Mesaj 22 Temmuz 2011, 15:19:26
Gönderen: Carcass
TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc